Hyvänlaatuinen asentohuimaus
- Yleisin lyhytkestoisen (alle 20 sekuntia) kiertohuimauksen syy, joka alkaa yleensä selinmakuulla päätä tai kylkeä kääntäessä.
- Hyvänlaatuinen asentohuimaus johtuu sisäkorvan kaarikäytävän toiminnallisesta häiriöstä.
- Asentohuimaushoitoliikkeet eli manööverit yleensä auttavat nopeasti ja luotettavasti.
Hyvänlaatuinen asentohuimaus
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin kiertohuimauksen eli vertigon syy. Kiertohuimaus on virheaistimus, joka tuntuu pyörittävältä tunteena, jossa pyörit itse tai maailma ympärilläsi pyörii. Pyörintäliike tuntuu yleensä sivusuunnassa eli ns. karusellimäisenä liikkeenä. Virheaistimus voi tuntua vievän harvinaisemmissa tapauksissa käytännössä mihin suuntaan tahansa.
Asentohuimaus aiheutuu sisäkorvan sisällä olevien partikkelien epänormaalista liikkeestä tai sakkautumisesta. Tällöin sisäkorvan ja muut tasapainosta huolehtivat järjestelmät tuottavat ristiriitaista informaatiota aivoille, jossa koemme tämän toiminnallisen häiriön kiertohuimauksena.
Hyvänlaatuisen asentohuimauksen oireet
- Kiertohuimaus tuntuu tyypillisesti lyhyinä alle minuutin kestävinä episodeina, joissa oireen tuntemuksen voimakkuus voi vaihdella lievästä voimakkaaseen.
- Yleensä oire alkaa pään nopealla liikkeellä tiettyyn suuntaan esimerkiksi alas- tai ylöspäin tai jommallekummalle puolelle.
- On myös tavallista, että oire provosoituu sänkyyn mennessä, kylkeä vaihtaessa tai sängystä noustessa.
- Muut huimaustyypit, kuten kaatava ja keinuttava tunne
- Pahoinvoinnin tunne ja oksentaminen
- Silmien tahattomat liikkeet eli silmävärve, joka on tavallisimmin rotatorinen eli pyörivä.
- Huimaus yleensä vähenee, jos pystyy kohdistamaan silmät kiintopisteeseen
Hyvänlaatuista asentohuimausta voidaan luotettavasti testata erilaisilla testeillä ja hoitaa liikehoidolla, jossa tärkeintä on paikallistaa oikea kaarikäytävä, jossa toiminnallinen häiriö sijaitsee. Lääkkeistä ei ole tavallisesti apua hyvälaatuisessa asentohuimauksessa.
Syyt toistuviin ja jatkuviin asentohuimaus oireisiin
Toistuva oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.
- Tasapainoon vaikuttavien sisäkorvan tasapainojärjestelmän, niskan ja näköjärjestelmän sairaudet, häiriöt ja yleinen heikentyminen
- Aiemmat niskan piiskaniskuvammat ja pään lievät aivovammat, kuten aivotärähdys ja niskan retkahdusvamma
- Taustalla olevat vestibulaari migreeni ja Ménièren tauti
- Neurologiset perussairaudet, jotka vaikuttavat tasapainoon ja liikkeeseen, kuten Parkinsonin tauti
- Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
- Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta ja riittämätön tai huonolaatuinen yöuni.
Oireiden jatkuessa ja oireen alkaessa esiintyä säännöllisesti asentohoidoista huolimatta on syytä epäillä muuta korvaperäistä huimausta, kuten esimerkiksi Ménièren tautia tai monitekijäistä huimausta. Monitekijäisessä huimauksessa voi olla merkkejä esimerkiksi niskaperäisestä huimauksesta, jolloin episodien välillä olo on keinuttava tai yleisestä huteruudesta, jolloin asentohuimaus voi esiintyä jonkin tyyppisen tasapainohäiriön lisäksi.
Hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoito ja kuntoutus
Yleensä ”puhdas” hyvänlaatuinen asentohuimaus ei pitkity ja on suhteellisen yksinkertainen ja varma hoidettava, jos tutkimuksessa ilmenee selkeä löydös ja annetaan oikea manööveri. Osalla voi joutua kokeilemaan kahtakin manööveriä, jos oirekuva muuttuu ja ei poistu kokonaan, mutta yleensä ”puhdas” hyvänlaatuinen asentohuimaus on käytännössä varma hoidettava. Monitekijäisessä huimauksessa, jossa on kahta tai useampaa huimaustyyppiä päällekkäin, yksilöllinen sisäkorvan kuntoutus eli vestibulaarinen kuntoutus on tarpeen.
Yksilöllisen hoidon lisäksi voit tutustua Parempi tasapaino® -verkkokursseihin, jotka sisältävät kattavat ja helppotajuiset ohjeet pitkittyneen kiertohuimauksen kotiharjoitteisiin.
Viimeksi päivitetty 12.11.2024