Somatosensorinen tinnitus
- Tinnitus tarkoittaa äänen kuulemista ilman varsinaista ulkoista lähdettä, joka aiheuttaisi äänen.
- Somatosensorinen tinnitus on tinnituksien alatyyppi, jossa tinnitusääni muuttuu tietyssä niskan tai leuan liikkeessä ja/tai kosketuksessa ja/tai jännityksessä.
- Somatosensorisen tinnitus liittyy yleensä leukanivelen, purulihasten ja niskan alueen toiminnallisiin häiriöihin.
Somatosensorinen tinnitus
Tinnitus tarkoittaa äänen kuulemista ilman varsinaista ulkoista lähdettä, joka aiheuttaisi äänen. Luonnollisesti tällöin muut eivät voi kuulla tätä ääntä. Somatosensorinen tinnitus tarkoittaa tinnituksen alatyyppiä, jonka ääni muuntuu tai poistuu tietyssä aktiivisessa tai passiivisessa liikkeessä tai fyysisessä kosketuksessa, jolloin sen taustalla on yleensä niskan, leuan ja pän alueet erilaiset vaivat. Yleensä tilan alkuun voi liittyä lisääntynyt niskahartiajännitys ja jonkinasteinen kipu, muttei aina.
Tästä johtuen se on myös potentiaalisin tinnituksen alatyypeistä, joka voi olla hoidettavissa erilaisilla käsillä tehtävän hoidon tekniikoilla ja tarkalla ja yksilöllisellä neurologisella kuntoutuksella. Tutkimusta on myös tehty ja yleisesti hoitovaste on ollut hyvä, vaikkakin hyvin yksilöllinen.
Oireet
- Somatosensorisen tinnituksen ääni voi kuulostaa soivalta, vinkuvalta, surisevalta, suhisevalta, kohisevalta tai rapinalta.
- Yleensä enemmän toisella puolella.
- Leuan, niskan, silmien, raajojen liikutus ja/tai jännitys muuttaa tinnituksen ääntä välittömästi.
- Fyysinen kosketus, kuten mm. painaminen, lihasvenytys, mobilisaatio/ manipulaatio, silitys, käden pitäminen iholla, taputtelu muuntaa tinnituksen ääntä.
- Voi liittyä korvan tukkoisuuden tai lukkoisuuden tunnetta.
- Puolispesifi: Fyysisen kosketuksessa tietyn lihaksen venytys voi vähentää oireitta, mutta toisella puolella saman lihaksen sama venytys ei vähennän oiretta millään tavalla.
- Paikkaspesifi: Fyysisessä kosketuksessa saman lihaksen painaminen toisesta kohtaa vähentää oiretta ja toisesta kohtaa ei.
Riskitekijät tilan syntymiselle
- Aiemmat kuuloaistin muutokset, kuten kuulonalenema.
- Niskahartia- ja/tai pääkipu ja yläkehon erilaiset toiminnalliset häiriöt.
- Leukanivel- ja purulihasvaivat.
- Yleisempi miehillä.
- Erilaiset niskan ja leukanivelen onnettomuudet.
- Kuulohermon aiempi leikkaus.
- Aiemmat aivotärähdykset ja piiskaniskuvammat.
- Erilaiset neurologiset sairaudet, jotka vaikuttavat keskushermostoon.
Hoito ja neurologinen kuntoutus
Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti, jossa oireita toistavat tai lisäävät kudokset ja liikerajoitukset ovat ensisijaisesti hoidettavia asioita. Yleisesti tinnitus vastaa hoitoon hieman hitaammin kuin esimerkiksi kipu.
Tavallisimmin hoito voi sisältää:
- Käsillä tehtävää hoitoa (manuaalista terapiaa).
- Neurologista kuntoutusta.
- Yksilöllisiä harjoitteita.
- Akupunktiota.
- Elintapaohjeita.
Viimeksi päivitetty 02.10.2024