Etureiden kipu ja jäykkyys
- Etureiden lihakset ojentavat polvea eli suoristavat jalkaa
- Etureiden kipu ja jäykkyys liittyvät tavallisesti lonkan ja alaraajan liikeketjujen erilaisiin häiriöihin
- Pitkittynyt etureiden alueen kipu on tavallisesti useamman eri tekijän summa
Etureisien rakenne ja toiminta
Etureiden lihakset muodostavat nelipäisen reisilihaksen (lat. musculus quadriceps femoris),
Etureiden lihakset ovat kehon isoin lihasryhmä. Lihasryhmänä etureiden lihasten pääasiallinen tehtävä on polven ojennus eli jalan suoristus. Suora reisilihas (m. rectus femoris) koukistaa lisäksi lonkkaniveltä polven ojennuksen lisäksi. Sisempi ää reisilihas (m. vastus medialis) tukee polven liikkeitä stabiloimalla polviniveltä. Tätä lihasten, nivelten ja sidekudosten yhteistoimintaa kutsutaan liikeketjuksi.
Suoran reisilihaksen ylempi kiinnityskohta on lonkkaluussa. Muiden lihasten ylempi kiinnityskohta on reisiluussa, josta ne kaikki yhdessä suoran reisilihaksen kanssa sulautuvat polven kohdalla yhdeksi jänteeksi, joka kiinnittyy polvilumpion yläosaan.
Etureisikipu ja muut oireet
Tavallisimpia oireita etureiden lihasperäisissä oireissa ovat paikallinen kipu, särky, jännitys ja alaspäin lähtevä heijastekipu. Etureisiin voivat säteillä tai vaikuttaa suoraan lonkan koukistajien ja nivusten alueen toiminnalliset vaivat. Myös lonkan nivelrikko kipu tuntuu tyypillisesti etureiden lihasten ylempien kiinnityskohtien alueella. Liikeketjun häiriöt ovat tavallisin syy etureiden erilaisiin oireisiin. Harvinaisissa tapauksissa heijastekipua voi tuntua etureiden alueella L3-4 välilevyn pullistumassa, jolloin etureisi ei painaessa tunnu yhtään aralta tai jännittyneeltä. Myös harvinaisena ääreishermon pinnetilana etureiden alueen puutumista voi aiheuttaa meralgia paresthetica, jossa pinnetila syntyy nivusen alueella.
Syyt pitkittyneisiin etureisioireisiin
Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.
- Toiminnalliset häiriöt erityisesti saman puolen lonkan, nivusten, polven, nilkan ja jalkaterän alueella, jotka vaikuttavat alaraajan liikeketjun toimintaan.
- Lisääntynyt fysiologinen kuormitus johtuen lonkan ja/ tai polven edenneestä kulumasta.
- Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
- Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni, lieväasteista tulehdusta ylläpitävä ruokavalio.
- Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
- Sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi vähäinen ympäristön tuki tai tyytymättömyys perhe- tai työasioihin.
- L3-4 välilevyn pullistuman heijastekipu.
- Pitkittynyt lonkankoukistajakipu eli psoas syndrooma tai etulantiovaiva.
Etureisikivun hoito ja kuntoutus
Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Tavallisimmin hoito voi sisältää:
- Käsillä tehtävää hoitoa (manuaalista terapiaa).
- Neurologista kuntoutusta.
- Yksilöllisiä harjoitteita.
- Akupunktiota
- Elintapaohjeita
Viimeksi päivitetty 01.11.2024