Huimaus ja pahoinvointi

Huimaukseen liittyvä pahoinvointi

Miltä huimaukseen liittyvä pahoinvointi tuntuu?

Kaularankaperäiseen huimauksen keinuttavaan ja/tai laivankansimaiseen oireeseen voi liittyä jatkuvaa, lievää ja vaihtelevaa pahoinvoinnin tunnetta. Tavallisimmin se tuntuu samalta kuin lievä matkapahoinvointi, kuvotuksen tunne tai alkava vatsatauti. Yleensä kaularankaperäiseen huimaukseen liittyvään pahoinvointi ei mene niin pahaksi, että tarvitsisi oksentaa.

Kohtauksenomaisesti tuleviin kiertohuimauksiin, kuten hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen, Menierin tautiin ja vestibulaari migreeniin liittyvä pahoinvointi on voimakkaampaa ja liittyy kohtaukseen erityisesti silmävärveeseen eli nystagmukseen. Pahoinvoinnin tunne voi mennä oksentamiseen asti, joka tavallisimmin helpottaa pahoinvoinnin tunnetta.

Mistä se johtuu ja miten sitä voidaan hoitaa?

Huimaukseen liittyvä pahoinvointi nykytiedon mukaan peräisin tasapainojärjestelmän eli kehon, silmien ja sisäkorvan reseptorien epäsynkästä, joka aiheuttaa aivorungon ydinjatkeen area postreman liikastimulaation, josta seurauksena on oksennusrefleksin aktivoituminen. Paras hoito pahoinvoinnille on huimauksen taustalla olevien tekijöiden mahdollisimman tarkka hoito. Yleensä kaulanrankaperäisessä huimauksessa ensimmäisiä edistyksen merkkejä on pahoinvoinnin tunteen häviäminen, joka vaikuttaisi käytännössä aina liittyvän myös huimausoireen vähentymiseen.